Passivt kontrakt

För något år sedan introducerade Svenska Foder kontraktsmöjligheten Aktivt kontrakt – här erbjuder vi Sveriges lantbrukare möjligheten att kombinera fysisk handel av vete och raps med ett terminskontrakt baserat på spannmålsbörsen Matif i Paris.
Nu kommer nästa kontraktsmöjlighet: Passivt kontrakt.
Passivt kontrakt går, precis som Aktivt kontakt, ut på att du säljer ditt odlade vete eller raps – den fysiska varan – till Svenska Foder. Samtidigt köper du ett terminskontrakt på max motsvarande volym.
När du köper terminskontraktet bestämmer du vilken månad du vill sälja terminen (för vete kan du i nuläget välja Maj 2014, november 2014, mars 2015). Till skillnad mot det Aktivt kontrakt kan du inte själv välja att sälja tidigare. Tidpunkten för terminen ligger fast när man väl bestämt sig.
Säg nu att du väljer att köpa ett terminskontrakt på ex. 150 kr/dt och vill sälja i mars 2015. Vad innebär detta? Jo, det innebär att du under tiden terminskontraktet gäller kan följa hur priserna går och när kontraktet väl är slutfört räknas snittet ut på den uppgång som priset har fluktuerat. Men man räknar inte med de nedgångar där priset gått under det pris som du köpte terminen för.
Alltså: du kan aldrig komma under terminspriset – men har stor chans att tjäna mer pengar.
Precis som för Aktivt kontrakt betalas en avgift för terminen när den köps.

Trollenäs Lantmannaaffär 

Trollenäs 
241 92 Eslöv

Lantbruk
Öppet vardagar 07.30-16.00
Telefon 0413- 54 51 28

Butik
Öppet vardagar 07.30-17.30
Telefon 0413-54 51 26

Alla kontaktuppgifter