Saracen Equi-Jewel

Hästfoder Saracen Equi-Jewel

EQUI-JEWEL® är en lättsmält tillsats riskli i pelletsform som är mycket effektiv när det gäller att bygga upp konditionen och överlinjen. Eftersom EQUI-JEWEL® är naturligt rikt på olja och fibrer, men bara innehåller en liten mängd stärkelse, är det en mångsidig och koncentrerad energikälla för hästar i alla åldrar, oavsett hur hårt de arbetar.

EQUI-JEWEL® har tagits fram för att öka energidensiteten (kalorimängden) i foderstaten och för att upprätthålla konditionen hos hästar som är svåra att hålla i hull. Dessutom frisätter det energi långsamt för hästar i hårt arbete, till exempel tävlingshästar, som därför har ett ökat energibehov.

EQUI-JEWEL® kan mycket väl användas tillsammans med annat foder, till exempel Re-Level®, Enduro-100 och Show Improver Pencils, om hästen behöver extra kalorier.

EQUI-JEWEL® är berikat med kalciumkarbonat för att få ett jämnare förhållande mellan kalcium och fosfor i riskliet.

FÖRDELAR FÖR TÄVLINGSHÄSTAR

Förutom alla fördelarna med vegetabiliska oljor i pelletsform som EQUI-JEWEL® uppvisar har vetenskapliga undersökningar visat hur överlägset EQUI-JEWEL® är när det gäller att optimera tävlingshästens prestationer. Under hård träning hade hästar som utfodrades med EQUI-JEWEL® lägre mjölksyranivåer jämfört med hästar som fick majsolja, vilket gjorde att de förbättrade sin uthållighet. Dessutom visade studierna att när EQUI-JEWEL användes som ersättning för vegetabilisk olja i hästfodret var hjärtfrekvensen lägre med efterföljande kortare återhämtningsfaser efter hård träning.

De essentiella fettsyror som ingår i EQUI-JEWEL® behövs för en bra päls- och hudkondition. Hästar som utfodras med EQUI-JEWEL® får ganska snabbt en vackert glänsande päls. Dessa egenskaper hos EQUI-JEWEL® är perfekta för tävlingshästar, tävlingsponnyer och hästar som håller på att förberedas för auktion eftersom dessa hästar även bedöms efter päls- och kroppskonditionen. 

UTFODRING AV OLJA

Olja är ett utmärkt sätt att tillsätta de extra kalorier som behövs för att förbättra hästens kondition utan att egentligen behöva öka foderstaten. Olja är också en lugnande energikälla (påverkar inte hästens temperament negativt) som man kan ge upp till 150 ml per dag. Olja smälter och omsätts däremot på ett sätt som gör att antalet fria radikaler i kroppen ökar. Fria radikaler kan skada friska celler. För att skydda cellerna mot oxidativa skador måste även antioxidanter, till exempel E-vitamin, ingå i näringen.

Det finns tillsatser med hög fetthalt på fodermarknaden idag vars innehåll möter det ökade behovet av extra E-vitamin när man ger foder med hög oljehalt, till exempel EQUI-JEWEL®.

Att tillsätta fetthaltiga tillsatser i en foderstat kan eliminera risken för fång, kolik, diarré och myopati, som ofta utlöses i samband med ett onödigt stort intag av kraftfoder och för lågt intag av grovfoder.