Håll ogräset nere i rapsen, och håll koll på löss.

Håll ogräset nere i rapsen, och håll koll på löss – Fokus i fält

Kerb 400 SC i höstrapsen

Jordtemperaturen är nu på många platser under 10 oC och Kerb 400 SC kan därför användas i höstrapsen. Det kan vara stora fördelar med att behandla innan ogräset blivit för stort.

Kerb 400 SC verkar på gräsogräs och våtarv och är en god och viktig resistensbrytare i förhållande till de medel vi ofta använder i återkommande stråsädsskiften, och därför bör man inte spara på doseringen. Vi rekommenderar att du använder:

  • 1 – 1,25 liter Kerb 400 SC pr. ha.

Lägsta dosen använder man bara om det är ettårig vitgröe som dominerar. För övriga grästyper rekommenderar vi högsta dosering – se tabell där effektprocenterna för de enskilda gräsen står angivna. Tänk på att det är en fördel med en god jordfukta vid vid sprutningen, eftersom prepraratet då fördelas bäst i rotzonen. Det går bra att spruta Kerb 400 SC på frusen jord, bara den inte är snötäckt.

Har du inte Kerb nog, bör du prioritera fält med svåra gräsogräs. Eventuellt punktbehandlingar i problemområden.

Belkar och Kerb 400 SC?

Om du inte ännu har avslutat din behandling med Belkar kan överväga att blanda Belkar och Kerb 400 SC.

Har rapsplantorna ännu inte 6 örtblad, bör det användas max 0,25 l Belkar per ha, och har rapsplantorna 6 örtblad eller fler bör doseringen vara 0,5 l Belkar per ha. Reducerade doseringar rekommenderas inte vid denna tidpunkt.

Undvik att behandla i perioder med frost.

Har man inte tillgång till Kerb kan man använda Agil. Använd 0,5 l/ha Agil om det är spillsäd och 1,5 l/ha om det handlar om Renkavle. Agil får användas 2 gånger per år med en maxdos på 1,5 l/ha totalt.

Läs mer om behandlingar i rapsen på hösten här

Det är viktigt att fortsätta hålla koll på löss i höstkorn och höstvete

Löss överför rödsotvirus från planta till planta i höstspannmålen på hösten. Därför är det viktigt att du kollar din höstspannmål på angrepp av löss under hösten.

Rödsotvirus kan orsaka stora utbytestapp. Utbytestappet är skillnad mellan arterna och är störst vanligtvis i höstkorn, höstvete, råg och minst i rågvete. Den största risken för angrepp av löss är vid tidig sådd – typiskt innan den 10-15 september och under en mild höst.

Det värderas att bara 1-2 procent av lössen bär Rödsotvirus. Löss skall suga 2-3 dagar på en smittad planta för att kunna ta upp ett virus. Om förfrukten är en gräsmark som plöjts ner precis innan sådd, kan smittorisken vara större, och här skall du vara extra vaken. Följande faktorer ökar risken för smitta med Rödsotvirus i följande ordning.

  • Många löss i fält
  • Tidig sådd
  • Tidigare erfarenheter av kraftiga angrepp av Rödsotvirus
  • Mild lokal
  • Direktsådd 
  • Mild höst

Löss kan vara svåra att se, men lägger man sig ner och tittar på bladen i motljus är det enklare. Ser man mörka fläckar på bladen bör dessa ses över noggrant efter löss.

Vi rekommenderar bekämpning i höstspannmålen st 13-14 vilket motsvarar 3-4 blad med

  • 0,05 l Nexide CS pr. haom mer än 2-3 procent av plantorna är angripna av löss. Huvudalternativet!

Eller

  • 0,15 l Fastac 50 pr. ha, får inte längre säljas, men kan användas fram till 31/1-2022

Normalt är en enkel behandling nog, men om grödan är sådd tidigt och når stadie 13-14 redan i september, bör det göras en uppföljande sprutning 3 veckor efter den första sprutningen.

 


Kategorier i: , ,